Vi intervjuade Christofer W Fogelberg, belysningsmästare och videoansvarig på Backateatern om nya videoväggen från InfiLED i samband med premiären på Mattias Anderssons pjäs, ”Vi som fick leva om våra liv”.

Varför köpte ni in en ny LEDvägg?

– Ofta får vi ganska fantasifulla önskemål och då har vi ganska fria händer att göra verklighet med den budget och de prylar vi har. Vi köpte in den för att ha en digital yta i scenografi som kan visa text, som en del i kommunikationen i föreställningen. InfiLED-väggen blir en del i vår verktygslåda – ett scenografiskt instrument. Vi kan bygga små eller stora ytor i valfria format vilket ger oss stor frihet. Annars hade vi behövt en mängd projektorer. Vi valde den näst högsta upplösningen, vi hade inte behov av bättre. Bilden är väldigt homogen och bilden är fantastiskt bra. På 5 meters håll ser man inte pixlarna.

Ni ska precis ha premiär, berätta om den nya pjäsen?

– Pjäsen, ”Vi som fick leva om våra liv”, av nya/blivande Dramatenchefen Mattias Andersson, är ett samarbetsprojekt mellan Dramaten och Backateatern. Vi ska spela här i Göteborg fram till årsskiftet, sedan tar vi med oss ensemblen och scenografin upp till Dramaten i Stockholm och kör en säsong till.

Hur använder ni videoväggen som dramaturgiskt verktyg?

– Denna pjäs är ett bra exempel på hur en videovägg kan spela en viktig roll i en teaterscenografi. Nu använder vi videoväggen ungefär som en 50 centimeter och 7,5 meter lång undertext där vi under delar av föreställningen understryker utvalda ord och namn i handlingen som ett dramaturgiskt inslag. Under stora delar av föreställningen visas olika upphovsmän och kvinnor, lyriska ord, och lite andra överraskningar.

Kan du ge fler exempel på vad ni mer kan använda ledväggen till?

– Som video- eller ljusdesigner kan jag med hjälp av en videovägg bidra med ökade kreativa möjligheter för scenografin. Dels kan en videovägg fungera som en flexibel backdrop och programmeras växla bakgrund till olika scener. Därmed kan tiden för scenbyten minimeras och ge en bättre upplevelse för publiken. Videoväggen kan också spela en mer aktiv roll i dramat. Den kan exempelvis visa en tillbakablick från en rollkaraktärs barndom, eller som i detta fall bidra med ytterligare information som fördjupar upplevelsen. Videoväggens mångsidighet innebär nya möjligheter för drama och nya sätt att fängsla en publik.

Vad tycker du är den största fördelen med InfiLED?

– Den största fördelen är att väggen är helt modulär. Den består av 50×50 centimeters enheter som kan sättas samman som ett legosystem, i princip i vilket format man önskar vilket gör den extremt flexibel. Vi kan bygga allt från en stor komplett vägg till ett antal mindre skärmar och därmed hitta olika lösningar för varje föreställning.

 Ser du fler fördelar med InfiLED?

– Den är oerhört lätt att hantera, såväl vad gäller det tekniska som det praktiska. Vår förra ledvägg var tung och otymplig och vi fick vara två man för att bygga ihop den. Den här sätter man enkelt ihop själv. Även hanteringen av processorn har betydligt smidigare och är i dag mycket användarvänlig. Väggen behöver bara ström och en signalkabel och fungerar i stort sett som en vanlig bildskärm. Bara man gjort förarbetet ordentligt så är det i princip som att koppla in en vanlig bildskärm där du väljer format och upplösning. Vi har en medieserver där vi producerar bildmaterialet. En processor omvandlar indata till en signal som ledväggen förstår.
Ytterligare en fördel är att när videoväggen är släckt så är den helt släckt, till skillnad mot en projektor eller teve.

Vad säger publiken?

– Besökarna har varit klart positiva. Men vår publik, som består av barn och ungdomar, är väl kanske inte lika imponerande som vi vuxna. De är så vana med rörliga medier.

Hur har samarbetet med Intersonic fungerat?

– Vi har en ganska lång historia. De hjälper oss att hitta rätt utrustning. Vi har självklart specifika krav och sedan plockar de fram prylarna vi behöver. Även leveranserna har fungerat bra. Har det varit problem så har de löst detta snabbt och smidigt. Vi upplever att vi får bra värde för pengarna.

Skulle du rekommendera andra med liknande behov att anlita Intersonic?

– Absolut, Intersonic är en av de största aktörerna inom detta området. Inte minst på ljussidan, så de erbjuder ju utrustning från de allra bästa varumärkena. De är väletablerade och kunniga och känner väldigt väl till en teaterns specifika behov.

Slutligen, vilka är Backa Teater och varför heter ni så?

– Backa Teater är konstnärligt fristående del av Göteborgs stadsteater och en av Sveriges ledande barn- och ungdomsteatrar. Vi håller till i en ombyggd verkstad på Lindholmen på Hisingen i Göteborg. Namnet hänger kvar från den tid ensemblen flyttade runt på olika småscener i Göteborg. En period spelade man i Backa Kulturhus och namnet fastnade så till den grad att man beslöt att behålla det när teatern 1989 fick sin egen lokal.

Beskrivning av utrustningen

IL-RSS-IRDB2,6